Intervju: Susanne Pagoldhs Ur

Pagoldhs Ur firar 30 år som butiksägare! Vi fick en pratstund med Susanne som tillsammans med sin man Jari äger Pagodlhs Ur.

Hej Susanne! Ni firar 30 år som butiksägare, berätta!

Svar: Ja det stämmer, 1 sept 1989 tog vi över butiken som ligger i stan. Min man Jari gjorde först sin praktik där när han läste till urmakare i Borensberg, sedan fick han jobb och slutligen frågan om vi ville ta över. Det ville vi.

Så det var aldrig någon tvekan att ta över?

Svar: Nej inte direkt. Det vi möjligen funderade över var om jag också skulle jobba i butiken, jag arbetade nämligen som undersköterska då. Vi hade små barn och hur skulle det vara att leva och dessutom arbeta ihop? Men det har alltid fungerat jättebra. Vi är väldigt sällan oense.

Ni är ett familjeföretag. Vilka är era roller i butiken?

Svar: Jari möter kunder och är en otroligt duktig urmakare. Jag sköter bokföring och personal. Vi har tre döttrar och alla jobbar eller har jobbat inom företaget, de är ju praktiskt taget uppfödda i vår butik i stan. Vår dotter Ida började som 15-åring samtidigt som hon gick handel på gymnasiet, nu jobbar hon och vår dotter Emma på Elins Esplanad. Vår dotter Anna bor i Göteborg sedan några år tillbaka.

Vad har varit roligast under dessa år?

Svar: Alla kunder! Vi har många stamkunder vilket är roligt. Sen är det roligt att vi har fått med våra barn i det där, det betyder mycket.

När öppnade ni hos oss på Elins Esplanad? 

Svar: Det var 2008. Vi hörde att Esplanaden skulle öppna och då skickade vi en förfrågan om att öppna ytterligare en butik.

Hur många butiker har ni totalt? 

Svar: Vi har tre butiker. Den i stan, den här på Elins Esplanad samt en butik i Lidköping. Förutom att sälja klockor ger vi service i form av att byta länkar, byta batteri och reparera klockor. Vissa klockor måste du vara en utbildad urmakare för att kunna ta hand om.

Hur många är ni som jobbar inom företaget totalt? 

Svar: Vi är totalt nio personer. Förutom Jari så är också vår kollega Åsa urmakare. Hon har jobbat hos oss sedan 1996 och är jätteduktig.

Hur ser ni på klockanvändandet 1989 kontra nu, 2019?

Svar: Intresset för klockor är stort. Man kan tro att det köpts färre klockor idag men det tycker jag inte. Idag använder man klockan mycket som en modegrej. Speciellt killar har det som accessoar, de har ju oftast inga andra smycken. Idag är kunden mycket mer medveten och vet vad de vill ha. Vad gäller varumärken går populariteten upp och ner men just nu är det Gant, Michel Kors och Calvin Klein som säljer mest.

Vilket är ditt bästa tips för att köpa och sedan sköta en klocka?

Svar: För det första ska du tänka på ändamålet, vad ska du ha din klocka till. Ska du ha den som en acccesoar? Det vill säga ett modeur. Eller ska du ha den i arbetet? Om du ska ha den i jobbet rekommenderar jag märket Certina, det är en tålig klocka. Sen ska du ta hand om din klocka och rengöra den med en torr tandborste. Är klockan vattentät kan du rengöra den i vatten. Ett klockbatteri ska räcka minst ett år, en del kan hålla upp till 5 år.

Slutligen, vad gör ni när ni inte jobbar?

Svar: På sommaren är vi ute med vår båt som har vi Mariestad. Vår dotter har en hund som vi hjälper till med. Sen umgås vi gärna med vänner.

Tack Susanne och stort grattis till 30 år som butiksägare!

0

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>